Grid-grondzaken
Molenweg 25
3708 SC ZEIST
M: 06 246 18 430
Vcard
Klik hier om onze contactgegevens in uw adresboek te importeren.
 

Agrarisch Dagblad 23-10-2008

Grondprijzen blijven stijgen

De grondprijzen blijven stijgen. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster. De gemiddelde grondprijs voor een hectare bouwland steeg in het derde kwartaal van dit jaar met zo`n 13,9% naar 39.547 euro. In vergelijking met het derde kwartaal in 2007 is dit een toename van bijna 26%. Ook grasland werd duurder.

De prijs voor grasland nam met 5,2% toe tot 35.583 euro ten opzichte van het tweede kwartaal. De prijs van grasland is daarmee met 23,3% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Volgens landelijk accountmanager Reinder van der Wal van DLG komt de prijsstijging door de goede financiŽle situatie in de landbouw. Ook de afschaffing van het melkquotum is gunstig voor de grondprijzen. De financiŽle crisis zorgt er echter voor dat Van der Wal geen prognose durft te geven voor het vierde kwartaal.

Dat komt omdat de crisis twee effecten kan veroorzaken. Enerzijds kunnen beleggers besluiten te investeren in grond, waardoor de markt meer onder druk komt te staan. De druk kan echter ook afnemen als er onvoldoende geld is om in grond te investeren. Overigens komen de prijsstijgingen niet overeen met de conclusie van makelaars dat de prijzen stabiliseren. Mogelijk komt dit door een vertraging tussen het moment van verkoop en de registratie van de transactie.
 
grid-grondzaken-logo2-compressed.jpg